Gitar Öğrenmeye Başlama Rehberi 2026: İlk 30 Gün Planı
Gitar öğrenmeye başlamak için en iyi zaman tam da bugün: 2026'da ücretsiz video dersler, akıllı telefon akort uygulamaları ve yapay zekâ destekli pratik asistanları sayesinde ilk akorunuzu ilk hafta, ilk şarkınızı ise ilk ay içinde çalabilirsiniz. Önemli olan doğru sırayla ilerlemek ve her gün düzenli, kısa ama verimli çalışmak.
Bu rehberde ilk 30 günü adım adım planlıyoruz: hangi gitarla başlayacağınızdan ilk akorlara, günlük çalışma düzeninden motivasyonu korumanın yollarına kadar yeni başlayan birinin ihtiyaç duyacağı her şeyi topladık.

İlk hafta: enstrüman ve duruş
İlk günlerin en kritik konusu nota değil, alışkanlıktır. Gitarı doğru tutmak, omzu ve bileği rahat bırakmak ilerideki tendon ağrılarını önler. Sol el başparmağı sapın arkasında kalır, parmak uçları perdelere dik basar; sağ el ise tellere paralel, bilekten serbest hareket eder.
- Gitarı bacak aranıza değil, sağ bacağınızın üzerine hafif eğimli yerleştirin.
- Sandalyede kambur oturmayın; gerekirse ayak desteği kullanın.
- İlk günlerde 10 dakikalık seanslar yeterlidir; parmak uçlarındaki hassasiyet 2-3 haftada geçer.
- Akort kontrolünü her çalışma öncesi yapın — akortsuz gitara alışan kulak yanlış öğrenir.
30 günlük başlangıç planı
Aşağıdaki plan günde ortalama 25-30 dakikalık çalışma varsayar. Amaç ilk ay sonunda üç temel akorla basit bir şarkıyı baştan sona çalabilmektir.
| Dönem | Hedef | Günlük çalışma |
|---|---|---|
| 1-7. gün | Duruş, tel-perde bilgisi, boş tel ritmi | 10 dk parmak ısınma + 10 dk ritim |
| 8-14. gün | Em ve Am akorları, temel vuruş | 15 dk akor + 10 dk ritim |
| 15-21. gün | C, G, D akorları ve geçişler | 15 dk geçiş + 10 dk şarkı denemesi |
| 22-30. gün | İlk şarkıyı baştan sona çalmak | 10 dk ısınma + 20 dk şarkı |
Akort işini uygulamaya bırakın
2026'da kulaktan akort öğrenmek hâlâ değerli bir beceri, ama başlangıçta telefon uygulamaları (GuitarTuna, Fender Tune ve benzerleri) işinizi görür. Gitarın standart akordu inceden kalına E-B-G-D-A-E'dir; bunu "El-Bekir-Gel-Dedim-Ali-Efendi" gibi bir cümleyle ezberleyebilirsiniz.
Motivasyonu korumanın yolları
Çoğu başlangıç öğrencisi üçüncü haftada bırakır; sebep yeteneksizlik değil, plansızlıktır. Aynı saatte çalışmak, sevdiğiniz bir şarkıyı hedef seçmek ve ilerlemenizi videoya kaydetmek bırakma oranını ciddi şekilde düşürür. Unutmayın: günde 20 dakika çalışan, haftada bir iki saat çalışandan her zaman daha hızlı ilerler.
İlk ayı tamamladığınızda parmaklarınız sertleşmiş, akor geçişleriniz hızlanmış ve ritim duygunuz oturmuş olur. Bundan sonrası repertuvar genişletmek ve teknik çalışmaları düzenli hale getirmek — sitemizdeki akor rehberi ve parmak alıştırmaları yazıları tam da bu aşama için hazırlandı.

